Noutăţi

Pe 21 aprilie 2023, colega noastră Oana Iacubovschi a prezentat lucrarea „Between East and West. The Engravings of Athanasios Dabbās’s Aleppo Editions of the Gospel Book (1706), the Sermons of Athanasius (1711) and the Octoechos (1711)” în cadrul Conferinței internaționale „Metamorphoses”/Old Art Module, găzduite de Institute of Art Studies din Sofia.

În zilele de 13-14 aprilie 2023, Dr. Hasan Çolak, cercetător senior în echipa proiectului TYPARABIC, a fost invitatul Programului prioritar DFG Transottomanica la Johannes Gutenberg-Universität Mainz, unde a participat la workshop-ul „Transottoman Cultures of Expertise” cu lucrarea „Multilingualism as a form of transcultural expertise: A study of multilingual Ottoman Muslim intellectuals in the eighteenth century”.

 

Părintele Gabriel Hachem, profesor de teologie și redactor-șef al revistei “Proche Orient Chrétien”, publicată de Universitatea Sfântul Iosif din Beirut, Liban, a vizitat joi, 16 martie 2023, Centrul Proiectului ERC din Casa Academiei. Un mare prieten al echipei noastre, părintele ne-a adus cărți din Beirut care sunt surse utile pentru cercetarea noastră. El a discutat cu dr. Ioana Feodorov despre cercetările echipei și despre planurile privința conferința de anul viitor.

 

Pe 28 februarie 2023, echipa proiectului TYPARABIC a primit vizita diaconului Alexandru Briciu, redactor la Ziarul Lumina, cotidianul Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române. Părintele Alexandru a realizat recent un interviu cu Dr. Ioana Feodorov, PI al proiectului TYPARABIC, diseminând în paginile Ziarului Lumina rezultatele recente ale acestui proiect ERC derulat la București.

 

În februarie 2023, colegul nostru Nicholas Bishara, junior researcher în cadrul proiectului TYPARABIC, a efectuat un stagiu de cercetare în colecțiile Bibliotecii Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și ale Bibliotecii Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca. În aceste biblioteci Nicholas a fost interesat de fondul de manuscrise și carte veche în limba arabă, de interes direct pentru tema proiectului ERC TYPARABIC. El a documentat, totodată, aspecte legate de circulația cărților vechi tipărite în spațiul Țărilor Române și pe teritoriul Imperiului Otoman, lucrări care fac parte din corpusul de cercetare al proiectului TYPARABIC.

Cel mai recent număr al ziarului „Lumina” include un consistent interviu pe care diac. Alexandru Briciu i l-a luat doamnei Ioana Feodorov, PI al proiectului TYPARABIC. Textul integral este disponibil la acest link:

https://ziarullumina.ro/galerie/sa-gasim-acele-teme-care-completeaza-harta-culturala-a-europei-244856.html

Antoaneta Victoria Folea și Laura Chirilă de la Punctul Național de Contact Horizon Europe / ERC din cadrul Unităîții Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării și Inovării (UEFISCDI), au vizitat Centrul Proiectului TYPARABIC de la Casa Academiei și au discutat cu Ioana Feodorov, PI al proiectului TYPARABIC, despre provocările și oportunitățile coordonării unui asemenea proiect ERC.

Pe 31 ianuarie 2023, Dr Ioana Feodorov, PI al proiectului TYPARABIC, a primit „Premiul de Excelență pentru rezultate extraordinare în domeniul Studii Sociale și Umaniste’ din partea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării”. Festivitatea de premiere a avut loc în cadrul primei ediții a Galei Cercetării Românești. Felicitări!

Dr Ioana Feodorov, PI al proiectului ERC TYPARABIC, este unul dintre cei opt cercetători români (din instituții academice din România și din străinătate) nominalizați la Premiul pentru cercetare și inovare, categoria Cercetători cu experiență, care se va acorda de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării în cadrul primei ediții a Galei Cercetării Românești 2023. Premiul va recunoaște rezultate excepționale din domeniul de cercetare, proiecte aplicate, precum și potențialul de a anticipa și de a aborda provocările viitorului. Dr Feodorov este singurul reprezentant al științelor umaniste la respectiva categorie.Festivitatea de premiere va avea loc pe 31 ianuarie 2023 la Ateneul Român.

O nouă expoziție în care Proiectul Typarabic este partener poate fi vizionată la Muzeul Național de Istorie a României în perioada 14 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023): ‘Caligrafie arabă în colecțiile din România’. Expoziția a fost vernisată pe 14 decembrie 2022, cu ocazia sărbătoririi Zilei Mondiale a Limbii Arabe, eveniment organizat de Consiliul Ambasadorilor Arabi la București și Muzeul Național de Istorie a României. În introducere, Ioana Feodorov, PI al proiectului Typarabic, a susținut o conferință, în limba engleză, cu tema „Tiparul în limba arabă pentru creștinii din Orientul Apropiat: București, Alep, Istanbul, Iași și Beirut” (‘Printing in Arabic for the Christians in the Near East: Bucharest, Aleppo, Istanbul, Iași and Beirut”).

Miercuri 7 decembrie 2022, în cadrul unui eveniment comemorativ organizat la Biblioteca Sfântului Sinon, Ioana Feodorov, PI al proiectului Typarabic, a vorbit despre drumurile și lucrările părintelui arhim. Sofian Boghiu în Liban, despre frescele pe care le-a pictat la Deyr el-Harf și Brummana (care cuprind și incoane de sfinți români), precum și despre respectul și amintirile frumoase pe care arhim. Sofian Boghian le-a lăsat în urmă gazdelor sale libaneze.

Printre ceilalți vorbitori s-au numărat PS Qa’is Sadeq, vicar patriarhal, episcop de Erzurum, PS Timotei Prahoveanul, episcop-vicar de București, și arhim. Policarp Chițulescu, director al Bibliotecii Sfântului Sinod.

Proiectul TYPARABIC a contribuit, cu exponate și sprijin logistic, la realizarea expoziției dedicate Libanului de la Muzeul Național de Istorie a României Expoziția a fost vernisată pe 24 noiembrie și s-a bucurat de prezența unui număr mare de ambasadori străini și a numeroși prieteni ai Libanului din toate mediile sociale. Expoziția este deschisă până pe 4 decembrie. Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul Muzeului Național de Istorie a României: https://www.mnir.ro/portfolio/deschiderea-expozitiei-libanul-vazut-din-romania-la-muzeul-national-de-istorie-a-romaniei/ 

Pe 14 octombrie 2022 dr. Joshua Mugler a conferențiat la BAR Cluj-Napoca 

Vineri 14 octombrie 2022, dr. Joshua Mugler, expert în catalogarea manuscriselor și cărții vechi la Hill Museum and Manuscripts Library, Saint John’s University, Collegeville, Minnesota, SUA, venit în România la invitația membrilor echipei ERC Typarabic, a conferențiat la Biblioteca Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca. Publicul din sală a cuprins bibliografi și specialiști în carte veche, iar pe zoom au participat membri ai echipei și potențiali colaboratori români și străini. Introducerea a fost făcută de dr. Ioana Feodorov, coordonator al proiectului Typarabic.

În zilele de luni 10 şi marti 11 octombrie, dr. Joshua Mugler, cataloguer la HMML, St John’s College, MN, SUA,
a susţinut (în limba engleză) două prelegeri la Centrul Proiectului ERC din Casa Academiei.

Dr Joshua Mugler este specialist în limbi orientale și moderne (arabă, siriacă, greacă biblică și medievală, coptă, ebraică biblică, turcă, persană, franceză, germană etc.) și cataloghează manuscrise orientale pentru Virtual HMML, cea mai bogată colecție virtuală de texte orientale din lume, administrată de Saint John’s College, Minnesota (SUA). Competențele sale cuprind domenii de interes major pentru realizarea sarcinilor asumate de echipa proiectului TYPARABIC: texte sacre, istoria religiilor și a Bisericilor răsăritene, relațiile între creștini și musulmani, istoria modernă a Orientului Apropiat ș.a.
Conferințele și consultările cuprinse în programul vizitei sale au avut teme diverse, fiind adresate membrilor echipei TYPARABIC și invitaților, permițându-le să dobândească noi competențe de codicologie și paleografie pentru limbile orientale și domeniul manuscriselor și cărții vechi arabe, care constituie tema principală a proiectului găzduit de ISSEE.
La cele două conferințe și consultări au luat parte membri ai echipei de bază (core-team) a proiectului și colaboratori, prezenți în Centrul Proiectului ERC din Casa Academiei. Alți membri ai proiectului și colaboratori academici au participat la prezentări prin intermediul zoom.

⸭⸭⸭

⸭ Pe 5 octombrie 2022, Ioana Feodorov, PI al proiectului ERC Typarabic, a publicat în „Ziarul Lumina” un articol de popularizare, cu informații despre proiectul Typarabic și importanța studierii tiparului din spațiul românesc și din regiunea Orientului Apropiat. Textul integral este disponibil la acest link: Rolul tipografilor din Țările Române la întemeierea primelor tiparnițe ale arabilor creștini (ziarullumina.ro)

⸭ Hasan Çolak a fost promovat la funcția de Associate Professor of Ottoman Institutions and Civilisation la Departamentul de Istorie  din cadrul Universităţii de Economie și Tehnologie ‒ TOBB din Ankara, Turcia

⸭ Proiectul are, începand cu data de 9 mai 2022, pagina proprie pe Facebook, cu numele TYPARABIC.

⸭ Directorul ştiinţific, dr. Ioana Feodorov, a semnat recent un Acord de editare de serie cu prestigioasa editură De Gruyter pentru cinci volume elaborate de membrii echipei de bază. Titlul series este Early Arabic Printing in the East. Volumele vor prezenta rezultatele cercetărilor efectuate în Proiect în perioada 2022-2026.

⸭ Proiectul TYPARABIC a primit, prin generozitatea Instituției-gazdă, o cameră proprie în Casa Academiei, pe care, grație bugetului disponibil prin grantul acordat de ERC (Contract no. 883219 – 2019 – Horizon 2020), am dotat-o recent cu echipamente IT, biblioteci și o colecție de surse pentru cercetare, în curs de îmbogățire (cărți, periodice, cataloage de expoziție, instrumente lingvistice etc.). Cu timpul, camera va găzdui de asemenea rezultate publicate ale cercetărilor membrilor echipei de bază a proiectului. Fotografii realizate de Oana Iacubovschi pe 24 martie 2022 sunt disponibile în GALERIA FOTO.